Mistrz ramenu

Czołówka

Tytuł oryg.:
Ramen yori taisetsuna mono
Rodzaj:
Film
Kraj produkcji:
Japonia
Rok produkcji:
2013
Reżyseria:
Takashi Innami
Scenariusz:
Hiromitsu Iwaida
Obsada:
Shôsuke Tanihara, Kazuo Yamagishi
Czas trwania:
90 min.

Opis filmu

Ponad 2 godziny czekania w kolejce, by zjeść miskę gorącego i pożywnego ramenu… To niezwykła siła smaku, jaki oferowała niewielka restauracja „Taishoken” we wschodnim Ikebukuro (dzielnica Tokio). Chociaż na zewnątrz wyglądała skromnie, jej wnętrze tętniło życiem: wesołe rozmowy klientów, uwijający się w pocie czoła pracownicy bez wytchnienia serwujący kolejne miski parującego makaronu, smakowity zapach gotującego się bulionu. Przez ponad 50 lat prowadził ją Kazuo Yamagishi – twórca niezrównanego ramenu, który pokochali mieszkańcy stolicy Japonii i wielu innych miast. „Mistrz ramenu”, do którego zdjęcia trwały ponad 10 lat, to dokument pokazujący fenomen restauracji i jej niezłomnego właściciela. Ramen według receptury Yamagishiego był pokarmem nie tylko dla ciała, ale i dla duszy. Pełna ciepła i życzliwości postawa Yamagishiego zjednywała mu ludzi. Wychował i wykształcił setki kucharzy, którzy później otworzyli swoje własne restauracje w wielu miejscach w Japonii. Pomimo ciężkich przeżyć osobistych – śmierć ukochanej żony i poważne problemy zdrowotne, utrudniające mu pracę – nie ustawał w wysiłkach na rzecz tworzenia unikalnego smaku. Film to także wzruszająca opowieść o życiu, miłości i pielęgnowaniu więzi z tymi, których się kocha i w których się wierzy. Motyw muzyczny kończący film skomponował Joe Hisaishi, twórca muzyki do wielu filmów Studia Ghibli, Takeshiego Kitano i nagrodzonych Oscarem „Pożegnań” Yôjirô Takity. „Taishoken” został zamknięty w 2007 roku w związku z przebudową Ikebukuro. Yamagishi mieszkał w okolicy zażywając odpoczynku na zasłużonej emeryturze, regularnie odwiedzany przez swoich byłych uczniów i ich rodziny. Zmarł w kwietniu 2015 roku.

Oceń film




Galeria


Plakat