W kulturze japońskiej jedzenie służy nie tylko zaspokojeniu głodu, ma także zapewnić spożywającemu zdrowie i długowieczność. Przygotowywanie posiłków w Japonii to sztuka wydobycia doskonałego i jak najbardziej naturalnego smaku ze składników, a także podanie posiłków w pięknej aranżacji. O tej fascynującej, ale wciąż niezwykle tajemniczej dla Europejczyków dziedzinie życia mieszkańców Azji, więcej będzie można dowiedzieć się podczas drugiej edycji przeglądu nowego kina japońskiego pt. Nieznane oblicza Japonii, którego tematem będzie właśnie tradycyjna kuchnia japońska. Projekt ten stanowi niepowtarzalną okazję aby, dzięki wsparciu Fundacji Japońskiej (Japan Foundation), zobaczyć produkcje niejednokrotnie nie pokazywane w Polsce. W zestawie, który zaprezentujemy w dniach 24 - 28 października w kinie Iluzjon znajdują się 4 filmy, zarówno fabuły jak i dokumenty, czterech różnych twórców, utrzymanych w różnej stylistyce, które łączy jednak jeden istotny element: miłość do jedzenia. Przegląd uzupełnimy dystrybuowanym już w Polsce, ale niezwykle popularnym filmem „Jiro śni o shushi”. Ponadto, tuż przed projekcjami, mistrzowie kuchni japońskiej opowiedzą nie tylko o sushi, ale także przybliżą ramen oraz inne nieznane w Polsce dania. Przeglądowi będzie towarzyszyć wystawa multimedialna prezentowana w przestrzeni kina oraz warsztaty tradycyjnej kuchni japońskiej.