Kuchnia wszystkich zmysłów

Czołówka

Tytuł oryg.:
The Dream
Rodzaj:
Film dokumentalny
Kraj produkcji:
Hiszpania
Rok produkcji:
2014
Reżyseria:
Franc Aleu
Operator:
Jo Sol
Czas trwania:
82 min.

Opis filmu

The San Pellegrino World's 50 Best Restaurants to prestiżowy ranking przygotowywany na podstawie głosów ponad 900 ekspertów z branży restauracyjnej. W 2013 roku na czele plebiscytu znalazła się restauracja El Celler de Can Roca. Prowadzona przez trójkę braci Roca kuchnia to jednak zjawisko wykraczające poza zmysł smaku. Jak mówi jeden z braci: „już nie rozważamy, czy danie nam smakuje, czy ma dla nas sens, czy jest powiązane z tym, jak postrzegamy kuchnię, naszą historię czy korzenie. Obecnie naszą intencją jest wzbudzanie emocji. Traktujemy danie tak, jakby jego podstawą była nostalgia, strach lub erotyzm. Postrzeganie kuchni wykroczyło poza granice, które obowiązywały dotychczas”. Film to wspólny projekt braci Roca oraz artysty wizualnego Franca Aleu – rodzaj opery kulinarnej, interaktywnego doświadczenia łączącego wszystkie zmysły poprzez jedzenie, wino, muzykę, poezję, sztuki wizualne, inżynierię i nowoczesne technologie. 12 gości, 12 dań i 12 win okraszonych specjalnie przygotowanym programem artystycznym. Kamera towarzyszy artystom w tym transkulturowym, międzydyscyplinarnym i post-zmysłowym dialogu, a także portretuje moment, w którym 12 śmiałków zasiada do kolacji. Jak skończy się ten eksperyment: synergią zmysłów czy biegunką?

Oceń film




Plakat