Kino kulinarne | Warsztaty i pokazy filmowe

05.07.2025

Kino jest kwestią smaku, dlatego w wakacje w Iluzjonie pokazujemy filmy o gotowaniu, jedzeniu i kosztowaniu – czasem degustowaniu, czasem pożeraniu. Zapraszamy również do zaspokajania głodu nie tylko estetycznego.

Stolica Café będzie przygotowywać specjalne menu, a także zorganizuję warsztaty dla mniejszych i większych adeptów sztuki kulinarnej. Szykuję się prawdziwa uczta dla zmysłów!


18.07 godz. 20:00 | Temat: gotowanie 

Menu, 2022, reż. Mark Mylod 

Na prywatnej wyspie na Pacyfiku ma odbyć się uczta przygotowana przez szefa kuchni Juliana Slowika(RalphFiennes– kulinarnego celebrytę i właściciela restauracji HawthornNa elitarnej biesiadzie nie zabraknie establishmentu, gwiazd, startupowców, ale przede wszystkim smakoszy. W tym gronie wyróżnia się Margot (Anya Taylor-Joy)która ma dystans do wyrafinowanej kuchni. W czasie kolacji napięcie rośnie i wychodzą na jaw różne tajemnice, a to wszystko doprawione zostaje czarną komedią. 

Seans poprzedzi prelekcja Bolesława Racięskiego. 

1.08 godz. 11.00 | Temat: Na słodko

Przytul mnie. Poszukiwacze miodu, 2022, reż. Anna Błaszczyk 

Ulewa zniszczyła wszystkie słoiki pysznego miodu. Nic nie uchowało się także w pszczelich kryjówkach. Mały Miś pragnie wyruszyć do Złotej Krainy w poszukiwaniu niezastąpionego składnika urodzinowego tortu. Niezawodnym kompanem wycieczki okaże się Tata Miś, który początkowo niechętnie zgadza się na wspólną wyprawę przez las. Czy podczas niezwykłej przygody Mały Miś zdoła wykazać się odwagą i samodzielnością? I czy uda sięupiec urodzinowy tortTa polska animacja, kontynuacja hitowego serialu dla najmłodszych, jest oparta na bestsellerowej książce Przemysława Wechterowicza i Emilii Dziubak. 

  • godz. 11:00 Warsztaty dla dzieci: ciasteczka miodowe i spotkanie z Bartnikiem | Pokaz filmu (czas trwania wydarzenia ok. 3 h)
  • Prowadzenie: szef kuchni Marek Sosnowski i Bogdan Gałązka
  • 20 uczestników, po jednym opiekunie, płatne 40 zł/osoba 
  • PRZED ZAKUPEM BILETU NA WARSZTATY PROSZĘ WYPEŁNIĆ FORMULARZ ZGŁOSZENIOWY
  • ZAKUP BILETU

15.08 godz.19.30 | Temat: na zimno i na gorąco 

Tampopo, 1985, reż. Jūzō Itami 

Film określony jako pierwszy w historii ramen western. Kierowca ciężarówki Goro zatrzymuje się w położonym na uboczu barze prowadzonym przez młodą wdowę. Razem planują ulepszyć recepturę na ramen i podźwignąć restaurację z kryzysu. „Tampopo” składa się z luźno połączonych epizodów, z których wyłania się jasna wizja rytualizacji jedzenia i gotowania w kulturze japońskiej. Make ramen not war! 

Seans poprzedzi prelekcja Łukasza Mańkowskiego. 

  • Przed seansem Tampopo o godz. 17:00 zapraszamy na warsztaty z gotowania zup, na ciepło i na gorąco. Zajęcia urozmaici wykład z historii tej wspaniale różnorodnej potrawy.
  • Prowadzenie: Bogdan Gałązka i szef Marcin Wojtasik
  • Koszt: 50,00 zł
  • PRZED ZAKUPEM BILETU NA WARSZTATY PROSZĘ WYPEŁNIĆ FORMULARZ ZGŁOSZENIOWY
  • ZAKUP BILETU

29.08 godz. 18.00 | Temat: ucztowanie 

Uczta Babette, 1987, reż. Gabriel Axel 

Adaptacja opowiadania duńskiej pisarki Karen Blixen o poświęceniu – dla innych i dla sztuki kulinarnej. Służąca w domu pastora Babette (Stéphane Audran), uciekinierka z Paryża, postanawia uczcić urodziny gospodarza ucztą życia. Na stole pojawiają się wykwintne potrawy kuchni francuskiej – od zupy z żółwia, przez faszerowane przepiórki, po bliny Demidoff. Luksusowe składniki, wyrafinowane potrawy i kunszt przygotowania dań stają się celebracją powołania do uszczęśliwiania innych.  

Seans poprzedzi prelekcja Natalii Mętrak-Rudy. 

Galeria