Kino jest kwestią smaku, dlatego w wakacje w Iluzjonie pokazujemy filmy o gotowaniu, jedzeniu i kosztowaniu – czasem degustowaniu, czasem pożeraniu.
Zapraszamy również do zaspokajania głodu nie tylko estetycznego.
Stolica Café będzie przygotowywać specjalne menu, a także zorganizuje warsztaty dla mniejszych i większych adeptówsztuki kulinarnej.
Szykuje się prawdziwa uczta dla zmysłów!
18.07 godz. 20:00 | Temat: gotowanie
Menu, 2022, reż. Mark Mylod
Na prywatnej wyspie na Pacyfiku ma odbyć się uczta przygotowana przez szefa kuchni Juliana Slowika(RalphFiennes) – kulinarnego celebrytę i właściciela restauracji Hawthorn. Na elitarnej biesiadzie nie zabraknie establishmentu, gwiazd, startupowców, ale przede wszystkim smakoszy. W tym gronie wyróżnia się Margot (Anya Taylor-Joy), która ma dystans do wyrafinowanej kuchni. W czasie kolacji napięcie rośnie i wychodzą na jaw różne tajemnice, a to wszystko doprawione zostaje czarną komedią.
Seans poprzedzi prelekcja Bolesława Racięskiego.
1.08 godz. 10.00 | Temat: Na słodko
Przytul mnie. Poszukiwacze miodu, 2022, reż. Anna Błaszczyk
Ulewa zniszczyła wszystkie słoiki pysznego miodu. Nic nie uchowało się także w pszczelich kryjówkach. Mały Miś pragnie wyruszyć do Złotej Krainy w poszukiwaniu niezastąpionego składnika urodzinowego tortu. Niezawodnym kompanem wycieczki okaże się Tata Miś, który początkowo niechętnie zgadza się na wspólną wyprawę przez las. Czy podczas niezwykłej przygody Mały Miś zdoła wykazać się odwagą i samodzielnością? I czy uda sięupiec urodzinowy tort? Ta polska animacja, kontynuacja hitowego serialu dla najmłodszych, jest oparta na bestsellerowej książce Przemysława Wechterowicza i Emilii Dziubak.
- 1.08 godz. 12.00 – warsztaty dla dzieci: ciasto miodowe
20 uczestników, po jednym opiekunie, płatne 20 zł/osoba
- 15.08 godz. 13.00 – warsztaty dla dorosłych: zupy
Prowadzenie: chef Bogdan Gałązka
20 uczestników, płatne 20 zł/osoba
15.08 godz.18.00 | Temat: na zimno i na gorąco
Tampopo, 1985, reż. Jūzō Itami
Film określony jako pierwszy w historii ramen western. Kierowca ciężarówki Goro zatrzymuje się w położonym na uboczu barze prowadzonym przez młodą wdowę. Razem planują ulepszyć recepturę na ramen i podźwignąć restaurację z kryzysu. „Tampopo” składa się z luźno połączonych epizodów, z których wyłania się jasna wizja rytualizacji jedzenia i gotowania w kulturze japońskiej. Make ramen not war!
Seans poprzedzi prelekcja Łukasza Mańkowskiego.
29.08 godz. 18.00 | Temat: ucztowanie
Uczta Babette, 1987, reż. Gabriel Axel
Adaptacja opowiadania duńskiej pisarki Karen Blixen o poświęceniu – dla innych i dla sztuki kulinarnej. Służąca w domu pastora Babette (Stéphane Audran), uciekinierka z Paryża, postanawia uczcić urodziny gospodarza ucztą życia. Na stole pojawiają się wykwintne potrawy kuchni francuskiej – od zupy z żółwia, przez faszerowane przepiórki, po bliny Demidoff. Luksusowe składniki, wyrafinowane potrawy i kunszt przygotowania dań stają się celebracją powołania do uszczęśliwiania innych.
Seans poprzedzi prelekcja Natalii Mętrak-Rudej.