W minioną sobotę ruszyła druga edycja przeglądu Nieznane Oblicza Japonii w stołecznym kinie Iluzjon. Na pokazie otwierającym wydarzenie publiczność po brzegi wypełniła salę Stolica.
- Co tak naprawdę wiemy o Japonii? – zastanawiał się wspólnie z widzami Dyrektor Filmoteki Narodowej, prof. Tadeusz Kowalski. – Japonia kojarzy nam się głównie z dobrymi samochodami, nowoczesną technologią i egzotyką. A co z dalekowschodnią kuchnią?
Megumi Osugi-Stępień z Ambasady Japonii
i Dyrektor FN, prof. Tadeusz Kowalski, fot. Artur Cichmiński
Megumi Osugi-Stępień z Ambasady Japonii podczas otwarcia festiwalu podkreśliła, że w kulturze japońskiej jedzenie ma niebanalne znaczenie, ponieważ zapewnia długowieczność, a samo przygotowywanie posiłków to przede wszystkim sztuka wydobywania naturalnego smaku składników potrawy. Zaznaczyła również, że jedzenie w Azji ma także wymiar społeczny z uwagi na fakt, że wspólny posiłek wzmacnia więzy między członkami rodziny czy lokalnej społeczności. – Pamiętajmy także, że kuchnia japońska to nie tylko sushi – dodała.
Otwarcie przeglądu, fot. Artur Cichmiński
Pierwszym filmem, jaki widzowie mieli okazję obejrzeć był „Przepis na dobre życie”. To ciepła opowieść, w której motyw kulinarny stanowi jedynie pretekst do snucia opowieści o życiu i jego sensie, pokonywaniu traum i sile więzów rodzinnych. Bohaterowie nie są jednowymiarowi, a w fabule nie brakuje zaskakujących momentów. Po seansie wśród publiczności pojawiały się głosy, że jest to jeden z najbardziej pozytywnych filmów, jakie ostatnio mieli okazję obejrzeć. Późnym wieczorem z kolei publiczność Iluzjonu miała okazję skosztować japońskich potraw.
Otwarcie przeglądu, fot. Artur Cichmiński
Przegląd potrwa do 28 października. Więcej informacji o przeglądzie.